me on the ground looking over a cliff

Høyder er skummelt, men det er ikke økonomi!

- min subjektive mening

Jeg har alltid vært interessert i økonomi og hvordan man kan bruke penger fornuftig, både når det gjelder forbruk og sparing.

Min første leilighet kjøpte jeg i Oslo i 2003, da jeg var 23 år. Leiligheten var en del av Startbo-prosjektet til Veidekke, og inkluderte en utleiehybel.
De rundt meg sa prisene er så høye og market kommer til å krasje snart! Vent med å kjøpe. I dag er jeg veldig glad for at jeg fulgte min egen magefølelse. Siden det var nybygg gikk jeg i spenning fram til 2006 da jeg endelig kunne flytte inn i min nye 53+27kvm leilighet.

Over årene med et sparsomt forbruk så har jeg plassert pengene mine i et par sekundærleiligheter for utleie i Oslo, fond, og noen enkeltaksjer.
Har jeg truffet blink med alt? Absolutt ikke, men de store investeringene gikk rette veien.

Hvordan har jeg klart å spare opp så mye lurer du kanskje på? 25år uten å ha eid en eneste bil, ikke brukt tobakk, ingen barn eller kjæledyr, og heller ikke behovet for å dra ut på byen for å feste hver helg. Hver av de kan fort summere seg opp i en million hver, og investert riktig, så blomstrer det.
Selv er jeg introvert og trives best i mindre grupper. Samt at Oslo lokket meg, storby med nærhet til ting uten behov for bil. Så personligheten min gjorde det enkelt og hjalp meg sånn sett til noen økonomisk kloke beslutninger. Selv om å være introvert ikke alltid er helt problemfritt på andre områder.


I 2020, da pandemien traff, ble det nesten to år med hjemmekontor og lite sosialisering. Dette ga meg mer tid til bøker og podcaster, spesielt innen økonomi. Jeg innså at selv om informasjon om personlig økonomi er tilgjengelig, er den ikke alltid lett å konsumere. For mange kan det være tungt å sette seg ned med en bok. Hva om man kunne lære det via et spill i stedet? Monopol, som de fleste har spilt, tar altfor lang tid og ender ofte i misnøye.

Etter litt søking så fant jeg noen andre spill om personlig økonomi, men de imponerte ikke. Jeg tenkte, dette kan jeg gjøre bedre!
Resultatet ble brettspillet I Quit! som er spillifisert læring om personlig økonomi. Det er for 1-5 spillere og vinneren er den som blir økonomi uavhengig først. Det er lite krangling mellom spillerne og kortene har humor i seg for å krydre spillet.

Kalenderen viser 2024 og jeg har blitt 44år. Hva skjer?
Nå har jeg tatt 3års utdanningspermisjon fra jobb og begynt ved OsloMet for å ta en bachelor i økonomi og administrasjon.

Hvorfor gå fra en godt betalt IT-jobb til skolebenken igjen?
For meg er det en kombinasjon av ville gjøre noe nytt og det faktum at avkastningen fra investeringene mine nå dekker levekostnadene mine. Det er viktig å nyte godene av investeringene sine, ikke bli fartsblind og ende opp i grava med høyest mulig tall.

Hva vil det si at avkastningen fra investeringene mine har passert levekostnadene mine? Det betyr at jeg strengt tatt ikke trenger å jobbe lenger for å dekke de vanlige regningene mine. Også kjent som FIRE (Financial Independence, Retire Early).

Fredrik Støle har en podcast som forklarer FIRE og mye rundt det om du ønsker å vite mer.